En biograf bliver til

Ringe Bio’s historie går tilbage til 1916 og den er en af landets ældste biografer. Daværende redaktør af ”Midtfyns Dagblad” Johan Bjørnbak annoncerede med visning af levende billeder på ”Ringe Gjæstgivergård” i april 1916, og fra 6. december samme år fra eget biograf-teater i Østergade 5, hvor teaterbygningen var det første hus, som blev opført ved den nyanlagte Østergade.

Filmen, som blev vist til aftenforestilling kl. 8, var den nyeste Psilander-Film ”PRO PATRIA”, et krigsskuespil i 5 akter. Prisen var 75 øre på begrænsede reserverede pladser i teatrets Balkon-etage, som kunne forudbestilles på telefon nr. 107. Stumfilmen var produceret af Nordisk Films Kompagni og instrueret af August Blom, hvor de imponerende krigsscener var fremstillet med en gribende realisme. Det var i denne film, at skuespilleren Valdemar Psilander som den kække løjtnant Erich von Wimpen havde en af sine bedste roller.

I 1935 blev der bygget et tårn til biografen og navnet blev skiftet til Bio, og det er sådan bygningen fremtræder i dag. Der var mange forestillinger i biografen, 2 til daglig og 3 i weekenden. Folk kom i rutebiler fra oplandet og der var ståpladser langs siderne og bagved i salen. Men i påsken var der lukket, for da blev der gjort hovedrent og lakeret gulv imellem alle stolerækkerne.

 

Livets gang i biografen

Malermester Niels P. Andersen, også kaldet maler Basse, har malet biografen flere gange igennem mange år og har også lavet biografens logo.

Som stor skoledreng blev han ansat som piccolo. Han havde også et job som bydreng på bogtrykkeriet, så han så piccolo annoncen før andre og blev ansat 9/4-1940. Lønnen var 50 øre pr. forestilling og det var også prisen på en billet i salen.

Bjørnbak forlangte præcision og kom Niels blot 1 minut for sent, blev han kaldt ind og spurgt om han ikke kendte klokken. Negleparade måtte han også stille op til og det var nogle gange et problem når han lige kom fra trykkeriet. En dag da ”Barken Margrethe af Danmark” var blevet vist 4 gange i træk og Niels’ slikbakke blev gjort op, manglede der kun 5 øre. Det blev belønnet med et stykke chokolade af fru Bjørnbak, som for øvrigt blev kaldt Kylle.

Der blev vist mange Fy og Bi film. Niels havde en skolekammerat Bent Kjærsig, som ikke var lige så høj som Niels. De fik den idé at klæde sig ud som Fy og Bi og gik rundt i byen og sang lidt for folk. Derved tjente de en ekstra skilling, så de havde altid penge på lommen.

Niels skulle være i salen under forestillingerne og lukke folk ud når filmen var færdig. Han så alle film, også dem der var forbudt for børn, men dog ikke dem med anstødelige scener.

Det var altid sent om aftenen når Niels var klar til at gå hjem. En aften var han dog faldet i søvn på varmeristen i gulvet, og blev først vækket da filmen var færdig. Ved en anden lejlighed var klokken ca. 11 og der var mørklagt, da det var under den tyske besættelse under 2. verdenskrig. Da de havde spillet en gyser ”Katten og kanariefuglen” turde han ikke gå hjem, så hans far måtte komme og hente ham. Niels var piccolo i 2 år.

Senere omkring 1952 blev Edvin Jensen ansat som piccolo. Hans løn var 2 kr. pr. forestilling. I mellemtiden var Johan Bjørnbak død og fru Bjørnbak havde overtaget driften af biografen. Der var stadig stor tilstrømning til biografens forestillinger, og det skete da også for Edvin, at han faldt i søvn, da han havde set De Røde Heste 33 gange. Han var der i 2-3 år.

Foto: Rasmus Enemærke, Ringe Original billede: Ringe lokalhistoriske Arkiv

Foto: Rasmus Enemærke, Ringe Original billede: Ringe lokalhistoriske Arkiv

Ringe Bio 6. december 1916

Ringe Bio på åbningsdagen. Foto: Rasmus Enemærke, Ringe Original billede: Ringe lokalhistoriske Arkiv

Foto: Rasmus Enemærke, Ringe Original billede: Ringe lokalhistoriske Arkiv

Foto: Rasmus Enemærke, Ringe Original billede: Ringe lokalhistoriske Arkiv

Foto: Rasmus Enemærke, Ringe Original billede: Ringe lokalhistoriske Arkiv

Foto: Rasmus Enemærke, Ringe Original billede: Ringe lokalhistoriske Arkiv

Original billede: Ringe lokalhistoriske Arkiv

Original billede: Ringe lokalhistoriske Arkiv

Biograf gennem næsten et århundrede

Ringe Bio har gennem det meste af et århundrede været en meget betydende faktor i byens underholdning og har fungeret uafbrudt gennem hele udviklingen fra stumfilm, over talefilm, og endnu senere farvefilm til det, vi kender i dag.

Desværre er privat drift af de små provinsbiografer blevet stadig mindre attraktivt. Med ønsket om fortsat at give Ringe Bio en fremtid i byen, blev der ved den daværende Ringe kommunes mellemkomst i år 2004 inviteret til et møde om biografens fremtid. Mange mødte op og der var bred tilslutning til biografens fortsatte beståen. Den foreningsdrevne biograf åbnede således dørene lørdag den 31. juli 2004.

Salen inden ombygning 2006

Salen med balkon før ombygning i 2016. Privat foto.

Biografen er gennem historien blevet ombygget flere gange. I 2009 fik foyer og billetsalg et nyt og tidssvarende udseende, og der blev introduceret et nyt billetsystem og ny hjemmeside.

Udsalg af slik og sodavand i forhallen, 2006. Privat foto

Udsalg af slik og sodavand i forhallen, 2006. Privat foto

Total renovering 2016

Senest i 2016 blev bygningen totalrenoveret, hvor biografen fik ny sal som medførte at balkonen blev nedlagt. Til gengæld fik vi så en længe ønsket café som en del af indretningen, hvor salg af billetter, kaffe og slik mm. er samlet, og hvor publikum kan hygge sig inden filmen.

Vores hyggelige biograf som den fremstår idag. Privat foto

Vores hyggelige biograf som den fremstår idag. Privat foto

Biografens drift siden 2004 sker  udelukkende ved hjælp af frivillige medlemmers ihærdige indsats.

Foreningen har heldigvis en stor medlemsskare, men der er dog plads til mange flere både passive og aktive medlemmer, og indmeldelse kan foretages her på hjemmesiden.

 

Caféen som giver mulighed for hygge inden filmen

Caféen som giver mulighed for hygge inden filmen

By og Land Midtfyn har præmieret Ringe Bio med årets pris 2023

Begrundelsen for præmieringen er som følger:

Prisen er givet med baggrund i et vedvarende godt samarbejde mellem bygningens ejer,
Faaborg-Midtfyns Kommune og foreningen Ringe Bio.

Samarbejdet blev etableret i forbindelse med kommunens køb af biografejendommen i 2002 og den herpå følgende etablering af foreningen Ringe Bio. Samarbejdet sikrede en fortsat biografdrift og dermed en interesse i en velholdt bygning.

Bygningen fremstår således i sit ydre smukt istandsat og med spændende dekorationer på bygningens vestside. Biografens tårn stammer fra en tilbygning i 1938 og indgår i en fin helhed med den oprindelige bygning.

Indvendigt har biografen i hundrede året for dens etablering, dvs. i 2016, undergået en fuldstændig renovering. Dette gav bl.a. plads til en hyggelig cafe og en nyindrettet sal, hvilket sammen med senere investeringer i teknisk udstyr gør, at biografen er fuldt på højde med andre biografer.

 

I forbindelse med pris tildelingen har biografens nuværende formand Niels Fabricius lavet en lille film, som fortæller om processen, og om hvilke overvejelser som resulterede i det udseende og den stil biografen har fået som følge af renoveringen i 2016.

Historien Om RINGE Bios Ombygning 2016 OK